Lening rente

 Geld lenen, Lening rente  Reacties uitgeschakeld voor Lening rente
feb 092012
 

Wanneer je een lening afsluit is het eerste waar je rekening mee houdt natuurlijk de rente die op de lening in kwestie wordt aangerekend. De lening rente vormt eigenlijk de algemene kostprijs die je op een lening dient te betalen, m.a.w de kosten, maar kan sterk afhankelijk zijn van lening tot lening. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat dat de lening rente op een gewone persoonlijke lening veel lager ligt dan wanneer je er voor kiest om een doorlopend krediet af te sluiten. Anderzijds is het zo dat, hoe meer waarborgen je aan de bank kan verstrekken, des te lager de lening rente veelal komt te liggen. We vertellen er je in dit artikel graag meer over.

Wat is de lening rente precies?

Zoals in de inleiding reeds aangehaald is de lening rente niets meer of minder dan de kostprijs die op een lening in rekening wordt gebracht. Zoals eveneens in de inleiding gezegd is het echter zo dat die kostprijs sterk afhankelijk is van de kredietvorm waar je voor kiest. Een persoonlijke lening heeft bijvoorbeeld een veel lagere kostprijs dan een goedkope doorlopend krediet, maar een hypothecair krediet is het goedkoopst van allemaal… althans, procentueel gezien. De maandelijkse kosten zelf liggen namelijk doorgaans veel hoger dan bij een persoonlijke lening. De lening rente kan je dus met andere woorden gewoon zien als een periodieke kostprijs die in rekening wordt gebracht bovenop het bedrag dat je iedere maand dient af te betalen. In bepaalde gevallen is de lening rente echter het enige dat je maandelijks moet betalen. Wanneer je er voor kiest om een aflossingsvrije lening af te sluiten wordt er immers niet van het geleende bedrag afgelost en betaal je gewoon iedere maand de lening rente. Benieuwd hoe dit in België gaat? Bekijk dan deze website over rente, ook wel interesten in België genoemd.

Kan ik een lening zonder lening rente afsluiten?

Alvorens op bovenstaande vraag te antwoorden willen we duidelijk stellen dat er niet zoiets bestaat als een gratis lening. Geen enkele bank of andere kredietverstrekker zal zomaar uit liefdadigheid geld lenen. Los van het feit of de kostprijs op een lening nu wordt aangerekend als lening rente of als iets anders, feit blijft dat je altijd meer zal moeten terugbetalen dan je in eerste instantie hebt gekregen. Hoe dan ook is het wel mogelijk om een lening zonder lening rente af te sluiten. Vooral leningen met een erg korte looptijd maken geen gebruik van een lening rente, maar van een gewone opstart- of instapkost. Op deze manier kunnen deze kredietverstrekkers toch gewoon de kostprijs in rekening brengen die ze willen zonder onder de noemer “woekerrente” te vallen. Tot slot kunnen we niet anders dan stellen dat een lening die gebruik maakt van een gewone lening rente doorgaans veel goedkoper is dan een lening waarbij je een opstartkost dient te betalen. Deze laatste kan je hoe dan ook niet afsluiten bij een gewone bank, dus denk goed na alvorens leningen te bekijken die geen lening rente aanrekenen.

 

© 2012 Persoonlijke lening informatie Wat is een doorlopend krediet | Privacy Policy | Contact Wat is geld